ZNANSTVENICI ĆE POKUŠATI OŽIVJETI MAMUTA

ZNANSTVENICI ĆE POKUŠATI OŽIVJETI MAMUTA
Tags: 

Postupkom kloniranja, japanski će znanstvenici pokušati od tkiva strvine smrznuta mamuta oživjeti tu davno izumrlu vrstu. Znanstvenici sa sveučilišta u Kyotu, koje vodi Akira Iritani, planiraju raditi s tkivom mamuta koje se čuva u ruskome laboratoriju. Iz stanica mamutova tkiva izolirali bi jezgre i ubacili ih u stanice uzete od živoga slona kojima su uklonjene jezgre. Tako stvoren zametak nosio bi mamutovu DNA i zatim bio usađen u maternicu slonice u nadi da će na svijet donijeti mamutovo mladunče.

Znanstvenici se u svom naumu oslanjaju na rad drugoga japanskog kolege iz Centra Riken za biologiju i razvoj u Yokohami. Znanstvenik Teruhiko Wakayama uspio je stvoriti klonove miševa koji su 16 godina bili mrtvi i zamrznuti. Uspije li stvoriti zametak klona, ekipa će morati izraditi i strategiju za prehranu mamuta.

Ukoliko projekt uspije, znanost bi mogla doznati više o velikim biljožderima koji su s lica Zemlje nestali tisućama godina prije iz razloga koji nisu posve jasni. Iritanijeva ekipa surađuje s ruskim stručnjakom za mamute i s dvojicom američkih stručnjaka za slonove i nada se da će projekt biti gotov za pet do šest godina.

ZNANSTVENICI ĆE POKUŠATI OŽIVJETI MAMUTA
ZNANSTVENICI ĆE POKUŠATI OŽIVJETI MAMUTA

Komentari

Dodaj komentar

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.