VUKOVI ZNATNO PAMETNIJI U ODNOSU NA PSE

VUKOVI ZNATNO PAMETNIJI U ODNOSU NA PSE
Tags: 

Voditelj znanstvenog instituta u austrijskom Gruenauu, bihevioristički istraživač Kurt Kotrschal zapanjen je koliko su "vukovi pametniji od pasa", što dokazuje svojim radom u Centru za istraživanje vukova. Wolf Science Center (WSC) otvoren je u Donjoj Austriji kao projekt Sveučilišta u Beču.

Znanstvenici u WSC-u su dokazali da se čak i vuk, kojeg su ljudi odgojili, bitno razlikuje od svog udomaćenog dalekog rođaka psa.

Vukovi pogotovo prema stranim osobama uvijek ostaju bojažljivi i rezervirani. No, znanstvenike ne prestaje čuditi s koliko pameti vukovi spontano rješavaju zadatke, primjerice otvaraju mehanizme posuda u kojima je hrana. Kod spontanih zadaća psi su u usporedbi s vukovima inferiorni, ali su opet nadmoćni u kontaktima i komunikaciji s ljudima.

Trenutno bihevioristi rade s 11 dobro istreniranih i kooperativnih vukova te četiri psa koji su odgojeni i trenirani isto kao vukovi. Vukovi se odazivaju kad ih se pozove imenom, ovladali su s nešto više od 20 naredaba i može ih se voditi na uzici. Kod treninga se istraživači oslanjaju isključivo na pozitivne poticaje, svaka prisila životinja je zabranjena.

VUKOVI ZNATNO PAMETNIJI U ODNOSU NA PSE
VUKOVI ZNATNO PAMETNIJI U ODNOSU NA PSE