NEZDRAVE NAVIKE POVEĆAVAJU RIZIK OD OČNIH BOLESTI

NEZDRAVE NAVIKE POVEĆAVAJU RIZIK OD OČNIH BOLESTI
Tags: 

Zdrava prehrana pomaže u zaštiti od katarakte, dok neki lijekove podižu rizik za razvoj ove bolesti koja uzrokuje gubitak vida, potvrdili su rezultati dvije nove studije.

Međutim, to nije sve. Istraživanje je pokazalo kako pušenje povećava rizik od senilne makularne degeneracije, još jedne bolesti koja pogođenim osobama oduzima vid.

"Rezultati našeg istraživanja nedvojbeno pokazuju da je zdrava prehrana povezana s nižim rizikom za razvoj nuklearne katarakte. Osim toga, otkrili smo da lijekovi koji povećavaju osjetljivost na sunce (antidepresivi, diuretici, antibiotici i neki lijekovi protiv bolova) povećavaju rizik od katarakte povezane sa starenjem", izjavila je dr. Julie A. Mares sa Sveučilišta Wisconsin.

Do ovakvih su rezultata znanstvenici došli prateći 4.930 sudionika, kroz period od 15 godina. Njihov zaključak glasi: interakcija lijekova osjetljivih na sunce i izlaganja sunčevoj svjetlosti (UV-B) je povezana s razvojem kortikalne katarakte tijekom koje zamućenje zahvaća vanjski dio leće.
Međutim, osim nezdrave prehrane i lijekova, na razvoj očnih bolesti, a pogotovo senilne makularne degeneracije utječu i pušenje te razina kolesterola.

NEZDRAVE NAVIKE POVEĆAVAJU RIZIK OD OČNIH BOLESTI
NEZDRAVE NAVIKE POVEĆAVAJU RIZIK OD OČNIH BOLESTI

Komentari

Dodaj komentar

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.