NEZDRAVE NAVIKE POSTARAT ĆE NAS ZA 12 GODINA!

NEZDRAVE NAVIKE POSTARAT ĆE NAS ZA 12 GODINA!
Tags: 

Kombinacija pušenja, pretjeranog ispijanja alkohola, fizičke neaktivnosti i nezdrave prehrane nas može postarati za 12 godina! Pokazali su to rezultati najnovijeg istraživanja, kojim je kroz period od 20 godina, praćeno gotovo 5.000 odraslih Britanaca.

Kod 314 ispitanika primijećeno je postojanje sve četiri nezdrave navike. Za vrijeme istraživanja iz ove je skupine umrla 91 osoba, odnosno njih 29 posto. Od 387 najzdravijih sudionika istraživanja (koji nisu prakticirali nezdrave navike), umrlo je samo njih 32 ili oko 8 posto.

Rizična ponašanja su uključivala: duhan za pušenje, ispijanje više od tri alkoholna pića dnevno za muškarce i više od dva dnevno za žene, manje od dva sata tjelesne aktivnosti tjedno i konzumaciju voća i povrća manje od tri puta dnevno.

"Kombinacija ovih loših navika znatno povećava rizik od smrti. Osobe koje su ih redovito prakticirale izgledale su 12 godina starije od najzdravijih sudionika", rekla je voditeljica istraživanja Elisabeth Kvaavik sa Sveučilišta u Oslu.

"Ne trebate ići u krajnost kako biste "upali" u zdravu kategoriju. Organizam zbraja zdrave navike kojima ga opskrbljujemo, pa njihov zbroj predstavlja prilično dobar iznos", izjavila je Kvaavik.

I za kraj, znanstvenici naglašavaju kako rezultati istraživanja ne znače da će osobe, koje se pridržavaju zdravog načina života, živjeti duže od ljudi koji to ne rade. Međutim, zdrave će navike svakako povećati izglede za dublju i zdraviju starost.

NEZDRAVE NAVIKE POSTARAT ĆE NAS ZA 12 GODINA!
NEZDRAVE NAVIKE POSTARAT ĆE NAS ZA 12 GODINA!

Komentari

Dodaj komentar

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.