NA PRODAJU ODLIKOVANJA ZA RUSKU SRAMOTU

NA PRODAJU ODLIKOVANJA ZA RUSKU SRAMOTU
Tags: 

Odlikovanja kojima je zahvalni ruski car obasuo diplomata koji je pregovarao o prodaji Aljaske Amerikancima biti će početkom lipnja stavljena na aukciju u Londonu, prenosi agencija Reuters.

Ugovor o prodaji Aljaske, koja je 1959. postala 49. savezna američka država, zaključen je 1867. godine nakon višesatnih pregovora između tadašnjeg američkog državnog tajnika Williama H. Sewarda i ruskog izaslanika u Washingtonu Edouarda de Stoeckla.

SAD su za 7,2 milijuna dolara kupile milijun i pol kilometara četvornih divljine, teritorij veličine dva Teksasa, što se kasnije ispostavilo kao jedna od najpametnijih transakcija u povijesti.

Mnogi Amerikanci su tada kritizirali ovu kupnju koju su nazivali "Sewardi ludorija".

Ulaganje u "snijeg i led" se, međutim, višestruko isplatilo kada su na Aljasci otkrivena velika nalazišta nafte, zemnog plina i ruda.

Stoeckl je za svoje usluge primio brojna priznanja od cara Aleksandra II koji je bio oduševljen prodajom jer se suočavao sa ozbiljnim financijskim problemima.

Očekuje se da će Stoecklova odlikovanja, od kojih je najznačajniji Orden bijelog orla, premašiti vrijednost od 150.000 funti

NA PRODAJU ODLIKOVANJA ZA RUSKU SRAMOTU
NA PRODAJU ODLIKOVANJA ZA RUSKU SRAMOTU

Komentari

Dodaj komentar

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.