Hrana za pse

hrana za pse

Dog food (hrana za pse) je pojam koji se odnosi na hranu posebno namijenjenu ishrani pasa. Iako su tehnički svejedi, psi pokazuju prirodne mesožderske sklonosti, imaju oštre, šiljaste zube, a imaju i kratak gastrointestinalni trakt bolje prilagođen za potrošnju mesa. Unatoč tome što ih je priroda „dizajnirala“ kao mesoždere, psi su ipak su se uspjeli razviti tijekom tisuća godina i opstati na kombiniranoj ishrani.

Danas samo u Sjedinjenim Američkim Državama vlasnici pasa potroše više od 8,5 milijardi dolara na kupovinu komercijalno proizvedene pseće hrane. Neki ljudi spremaju vlastitu hranu za pse, neki hrane svoje pse sastojcima kupljenim u mješovitim trgovinama ili trgovinama zdrave prehrane, a neki im daju posebnu dijetnu hranu.

I dok nas veterinari, proizvođači i prodavači pseće hrane uvjeravaju da je upravo industrijski pripremljena pseća hrana (najčešće suha i iz konzerve) najbolja prehrana za našeg psa, nisu rijetki ni napisi o tome kako upravo zbog takve hrane psi imaju zdravstvenih problema.

Ono što je vjerojatno najbliže istini jest da nije nužno psa hraniti isključivo najskupljom hranom, jer je to ozbiljna stavka u obiteljskom budžetu. Ne treba ovo doslovno shvatiti jer ne želimo reći da industrijski pripremljena hrana za pse nije dobra. No vjerojatno ipak nije nužna samo najskuplja hrana da bismo imali sretnog ljubimca koji će dugo živjeti. Definitivno treba uzeti u obzir i koliko se pas kreće na otvorenom i kakav mu je 'životni stil' jer su to iznimno važni faktori kod izbora načina ishrane.

Nasuprot istraživanjima koja govore u prilog kuhanoj i sirovoj hrani, postoje i istraživanja koja financiraju proizvođači pseće hrane, a koja govore upravo o tome da pseća hrana pogoduje njihovom zdravlju.

No, kako se onda snaći u kontradiktornim podacima? Vjerojatno je najbolji izbor hraniti psa djelomično kvalitetnom industrijski pripremljenom hranom, djelomično kuhanom hranom te mu ponekad dati i sirovo meso i kost. Napominjemo da s kostima treba biti oprezan jer ga one šuplje mogu ozlijediti, a s njima ne treba pretjerivati jer mogu izazvati začepljenja probavnog sustava. Osim toga, pas u osnovi nije kostojed, nego mesojed.

Komercijalna hrana za pse

Većina kupljene pseće hrane dolazi ili suhom obliku (također poznat u SAD-u kao kibble) ili mokrom konzerviranome obliku. Suha hrana za pse sadrži 6-10% vlage, u odnosu na 60-90% u konzerviranoj hrani. Polu-vlažna hrana za pse ima postotak vlage od 25-35%. Vlasnici kućnih ljubimaca često vole suhu hranu zbog udobnosti i cijene.

Ovdje je teško bilo što preporučiti jer se svi proizvođači hvale kako je upravo njihova hrana najbolja i najzdravija, a i većina istraživanja su pristrana tako da ni ona nisu mjerodavna. Možda bi za ovakav tip prehrane bilo najbolje kupovati hranu kod vašeg veterinara jer oni ipak znaju najbolje.

Kuhana hrana za pse

No, ako imate psa koji nije pretjerani ljubitelj kupovne hrane, bilo suhe, bilo konzervirane, možda ga možete obradovati skuhanim ručkom.  Ako imate malo više vremena napravite mu kompletan obrok na kojem će vam, sigurni smo, biti zahvalan.

Kako se ne biste mučili s pitanjem što iskombinirati, donosimo vam nekoliko ideja. Potrebna količina namirnica će varirati ovisno o veličini vašeg psa, no, u svakom slučaju, potrebna je jedna trećina riže, trećina mesa i trećina raznoraznog povrća.

Rižu morate dobro skuhati, a meso je dovoljno kratko prokuhati, tek toliko da ne bude sirovo. Neka tu obavezno bude i povrće koje nemojte prekuhati. Tu svakako mora biti mrkve, malo peršina, repice ili krumpira.

Kad se sve namirnice skuhaju, usitnite ih i dobro pomiješajte. Nemojte se iznenaditi ako je vaš pas izbirljiv, jer se može dogoditi da od svega izabere samo meso. No, i tome se može doskočiti tako da to sve zajedno izmiješate.

Pas će tako u zdjelicu dobiti ukusnu kašu koju će rado pojesti, a pritom će dobiti sve potrebne vitamine, minerale i bjelančevine. Rižu možete zamijeniti tjesteninom ili kruhom, a sličan kuhani obrok svojem ljubimcu možete napraviti i s ribom.

Odličan izbor bit će tuna, oslić, komad grdobine, lososa ili bilo koje druge vrste koju uspijete nabaviti. Možete koristiti i smrznutu ribu iako ima pasa koji će pojesti svježu, a smrznutu, kako se to obično kaže, neće ni pomirisati. Ribu skuhajte tako da možete odvojiti meso od kosti. Dobro je očistite, dodajte malo tjestenine ili riže, zalijte je jogurtom - i prava poslastica je tu. Umjesto jogurta, možete primiješati i malo svježeg nemasnog sira. Psu isto tako možete dati i samu kuhanu ribu, a da mu bude ukusnija, dodajte nekoliko kapi maslinova ulja, što mu neće naštetiti ako ne pretjerate.

Što se tiče mesa, psa možete hraniti svim vrstama mesa, naravno skuhanog, osim svinjetine, a najbolja su pileća ili pureća prsa. No, kako psi nisu isključivo mesojedi, uvijek im uz meso morate pripremiti i nekakav "prilog". Predlažemo vam onaj od integralne riže, mrkve i peršina. Sve to se dobro skuha i izmiješa da se dobije jednolična kaša kojom se može preliti meso.

Svojem najboljem prijatelju možete pripremiti i ukusan doručak. Potrebno je samo izmiješati jedan žumanjak s dvije, tri žlice sira, pola žličice meda i dvije jabuke. Količinu namirnica možete povećavati prema potrebi, no s medom nemojte pretjerivati. Ako ste kojim slučajem vegetarijanac ili makrobiotičar, svoje namirnice možete povremeno podijeliti sa psom.

Od šalice zobenih pahuljica, nastrugane mrkve, žličice pivskog kvasca, žličice praha morskih algi (može se naći i u pet-shopovima), žličice meda i maslinovog ulja, jednog jaja i šalice nemasnog jogurta možete mu pripremiti pravu deliciju. Potrebno je skuhati zobene pahuljice i u njih dodati sve ostale sastojke te dobro izmiješati i vaš će pas doručkovati s velikim zadovoljstvom. Osim ovih osnovnih obroka, možete pripremiti i puding od kruha, kolačiće od pileće jetrice, sira ili pitu od riže i jaja.

Oprez!
Brojna uobičajena ljudska hrana, ali i začini su otrovni za pse, uključujući i čokoladne tvari, luk i češnjak, grožđe, grožđice, kao i razne biljke i drugi stvari koje pas može progutati.
U prehrani psa treba izbjegavati i zelene rajčice, jer oni sadrže tomatin, koji je štetan za pse. Što je rajčica više sazrijeva i postaje crvenija tomatin nestaje, a rajčica postaje sigurna za psa. Biljka rajčice je, također, sama po sebi otrovna.

Eto, nadamo se da smo vam pomogli izabrati što je najbolje za vašeg psa, a njemu želimo dobar tek!

Hrana za pse
Hrana za pse