Dame, evo zbog čega možete odlakaviti

Dame, evo zbog čega možete odlakaviti
Tags: 

Dlakavost je oduvijek ženama predstavljala pravu noćnu moru. Procjenjuje se da svaka deseta pripadnica ljepšeg spola pati od pretjerane dlakavosti po licu i tijelu.

Po riječima endokrinologa Rine Davison, glavni uzrok dlakavosti ponekad mogu biti rasa ili genetika, pa to nije uvijek medicinski problem.

"Osobe porijeklom iz južne Azije i Mediterana uglavnom imaju više dlaka od onih sa sjevera. Ali, moguće je da potičete iz 'dlakave' obitelji bez obzira na geografsko porijeklo", kaže dr.Davison. Evo još nekoliko uzroka za povećanu dlakavost:

Kolači i keksi
Pretjeranu dlakavost može izazvati konzumiranje velike količine slatkiša, rafiniranih ugljikohidrata, primjerice onih u kolačima i keksu. Ova hrana ispušta energiju naglo i brzo, i uzrokuje neravnotežu inzulina pa taj hormon postaje manje učinkovit pri snižavanju šećera u krvi. Zato je tijelo prinuđeno izlučivati ​​dodatne količine inzulina, a problem nastaje jer povišene količine tog hormona potiču faktor rasta, jajnici proizvode previše 'muškog' hormona testosterona, a to dovodi do dlakavosti.

Policistični jajnici
Policistični jajnici predstavljaju glavni uzrok pretjerane dlakavosti kod žena. Kad su jajnici prekriveni malim cistama, jajašca se ne ispuštaju na vrijeme ili uopće ne izlaze, a menstruacije su neredovne ili izostaju. Jedan od glavnih simptoma je povećani nivo muških hormona, što potiče dlakavost. Hormonalni disbalans prouzrokuje rast dlaka na bradi, iznad gornje usne, na zaliscima, grudima i unutarnjoj strani bedara, jer su to dijelovi tijela koji su osjetljiviji na testosteron.

Ekcem
Kožne bolesti, kao što su ekcem ili psorijaza, potiču rast dlaka jer su posljedica upalnih procesa, zbog čega dolazi do većeg priljeva krvi u ova područja.

Testosteronski gel
Muškarac koji koristi testosteron u gelu da bi povećao razinu hormona, može to sa svoje kože prenijeti na ženu i potaknuti rast dlaka i kod nje, posebno na licu. Osim ovog gela, slične posljedice mogu imati i proizvodi s testosteronom za povećanje seksualne želje, proizvodi protiv ćelavosti ili neke tablete protiv visokog tlaka.

Anoreksija
Iz za sada još uvijek nepoznatih razloga, osobe koje pate od anoreksije također su suočene s povećanom dlakavošću. Njihovo tijelo prekrivaju specifične, sitne dlake, ali je interesantno da zato imaju problem sa sušenjem i opadanjem kose.

Steroidi
Kada se takozvani korikosteroidi, koji liječe astmu i reumatoidni artritis, koriste duže od šest mjeseci, mogu dovesti do debljanja, crvenila i podbuhlosti lica i pretjerane dlakavosti po tijelu. Razlog tomu je što ovi steroidi sadrže sintetičku verziju hormona kortizola, koji se poslije mjeseci skuplja u organizmu.

Menopauza
Razne promjene u organizmu dolaze upravo u ovom razdoblju, kada opada proizvodnja estrogena pa testosteron može postati dominantniji. Žene tada postaju osjetljivije na probleme s kojima se inače suočavaju muškarci, kao što su ćelavost, dlakavo lice i akne.

Dame, evo zbog čega možete odlakaviti
Dame, evo zbog čega možete odlakaviti