Muškarci umanjuju svoju, a preuveličavaju debljinu žena

Muškarci umanjuju svoju, a preuveličavaju debljinu žena

Jedno dansko istraživanje, čiji su rezultati objavljeni na ScienceNordicu, pokazalo je da muškarci i žene imaju pogrešno viđenje kako vlastite, tako i partnerove težine.

Muškarci imaju tendenciju da sebe vide vitkijima, čak i kada imaju očigledan višak kilograma

Ove pogrešne pretpostavke, koje se primjenjuju i na djecu, mogu izazvati ozbiljne probleme za pripadnike oba spola, tvrde znanstvenici koji su anketirali više od 1.000 osoba.ž

Ispitanici su bili zamoljeni da procijene vlastitu težinu i težinu svog partnera, odnosno partnerice. Ispostavilo se da muškarci uglavnom umanjuju svoju težinu, a preuveličavaju težinu supruge ili djevojke.

Muškarci imaju tendenciju da sebe vide vitkijima, čak i kada imaju očigledan višak kilograma. Suprotno njima, žene su daleko kritičnije prema sebi i u većini slučajeva smatraju da su deblje nego što jesu u stvarnosti.

Za istraživače su glavni krivac ovako iskrivljenih gledišta mediji koji nas bombardiraju "idealnim" ženskim tijelima. Autore studije, međutim, muči jedan drugi problem. Naime, isto ponašanje primijećeno je i kod roditelja u odnosu na djecu.

"Roditelji vide svoju kćer deblju, a sina mršavijeg nego što oni zaista jesu. Stroži su prema djevojčicama nego dječacima", objasnila je Vibecke Tornei Christensen, sociolog sa Kopenhaškog sveučilišta koja je predvodila istraživanje.

Ona je upozorila na štetnost ovih pogrešnih gledišta koje mogu ugroziti zdravlje djece.

Možda će vas zanimati:

Naočale pomažu u dobivanju posla
 

Pepto Pink - jeste li dovoljno hrabri za novi hit u šminkanju?
 

Žene sa stilom polako nestaju

 

Muškarci umanjuju svoju, a preuveličavaju debljinu žena
Muškarci umanjuju svoju, a preuveličavaju debljinu žena