Šminka šteti vašem zdravlju

Šminka šteti vašem zdravlju

Kemikalije koje se upotrebljavaju u preparatima za šminkanje i samotamnjenje mogle bi, vjerovali ili ne, doprinijeti višku kilograma, tvrde znanstvenici.

Znanstvenici tvrde kako su otkrili da oni koji su bili izloženi kemijskim aditivima ftalatima, koji se dodaju velikom broju proizvoda široke potrošnje, ujedno bili i skloniji debljanju.

Znanstvenici također tvrde da osobe u čiju krv dospiju veće količine ove tvari imaju dvaput veću šansu da obole od dijabetesa, nego osobe koje nemaju puno dodira s ovom supstancom.

Svake godine se diljem svijeta proizvede oko milijardu tona ftalata, a on se naširoko koristi u kozmetičkim preparatima, proizvodima za čišćenje i u izradi plastičnih flaša.

Navodno, sada je dokazano da kemijski spoj ima izuzetno negativan utjecaj na zdravlje, a u tijelu se pod njegovim utjecajem talože masnoće u predjelu trbuha. Također, tvrdi se da tijelo postaje otporno na inzulin, kao i to da dolazi do poremećaja određenih hormona.

Rezultate istraživanja je potvrdila Monica Lindh, profesorica i vodeći istraživač sa Sveučilišta Uppsala iz Švedske.

"Proizvodi koji sadrže ftalate doprinose pretilosti kod ljudi, a sada smo otkrili i da uzrokuju dijabetes. Takve proizvode treba testirati. Mnogi proizvodi sadrže ovaj kemijski spoj, ne samo ambalaža, tu su, na primjer, kreme za lice, preparati za samotamnjenje, šminka i parfemi. Ova kemikalija kroz kožu ulazi u krvotok", rekla je Lindh, prenose švedski mediji.

Šminka šteti vašem zdravlju
Šminka šteti vašem zdravlju